Uređenje interijera broda

Tapeciranje plovila, tapeciranje barke, tapeciranje broda, marine upholstery Croatia, uređenje interijera plovila
Izvor: pexels.com

Razmišljate o pretapeciranju plovila jer su presvlake na njemu dotrajale? Želite zaštititi namještaj od vremenskih nepogoda? Želite povećati udobnost brodskih ležajeva? Vrijeme je za uređenje interijera broda…

Uređenje interijera broda – tapeciranje plovila

Vrlo je važno odabrati tapetara s velikim iskustvom i dobrim referencama, pri čemu mislimo na osobu koja je specijalizirana za tapeciranje plovila. Materijali uobičajeni za tapeciranje kućnog namještaja vrlo se lako mogu oštetiti u dodiru s UV zračenjem i slanom vodom, stoga je izrazito bitno odabrati odgovarajuće spužve, nit (konac) i tkaninu.

Jedna od najjačih niti na tržištu izrađena je od PTFE ili politetrafluoroetilena (slično kao teflon). Može biti izložena suncu, soli, kemikalijama, zagađenju i trajat će iznimno dugo. Međutim, ovaj materijal ima svoju cijenu i većina proizvođača brodova neće ga koristiti.

Češći i isplativiji konac je poliester ili poliester dakron. Otporan je na UV zračenje, te se konac, kako se smoči, širi u otvoru igle, pomažući da voda ne procuri. Ove niti se smatraju otpornima na kemikalije i toplinu, ali na kraju oslabe na suncu.

Zašto je posjet tapetara brodu neophodan?

Nakon što se odabrali tapetara koji će raditi na vašem brodu, odnosno biti zadužen za uređenje interijera vašeg broda, važno je da on dođe na brod kako bi u potpunosti razumio zadatak koji je pred njim, te napravio fotografije i mjerenja. Ovaj proces je kritičan, nemojte prihvatiti tapetara koji traži da mu se donese stari jastuk kao predložak. On će se iskriviti i biti nepouzdan.

Uređenje interijera broda – odabir presvlake za vašu jahtu

Prilikom odabira tkanine za presvlake ili tende morate obratiti pažnju na više stvari, ne samo na odabir boje, teksture i stila.

Pitanja koja treba uzeti u obzir pri odabiru tkanine za tapeciranje plovila

 • Je li jahta podložna dugim razdobljima neaktivnosti, možda na izravnoj sunčevoj svjetlosti?
 • Hoće li na brodu biti djece?
 • Postoji li godišnje izvlačenje i zimsko skladištenje?
 • Želite li jednostavno osvježiti stari izgled ili ga želite restilizirati?

Spužva za brodske presvlake

Postoji mnogo vrsta spužvi koje se mogu koristiti na brodu, a dolaze s različitim gustoćama i otpornosti na kompresiju. Pet glavnih vrsta su:

 • Komprimirani poliester – jeftina opcija koja se koristi za povremeno sjedenje, kao npr. u jastucima za dvorište. Lako će se osušiti na zraku nakon što se smoči. Međutim, s vremenom će se stisnuti.
 • Ispuna od poliesterskih vlakana – pristupačna opcija, uobičajeno je punjenje za jastuke i duboke jastuke za sjedenje.
 • Poliuretanska pjena – Poliuretanska pjena je pristupačna, ima srednju čvrstoću i prikladna je za sjedenje i primjenu u izradi madraca. Ako se poliuretanska pjena smoči, stanice će upiti vodu.
 • Open Cell pjena – ova pjena ima otvorene pore koje omogućuju lak protok vode i zraka. Pjene otvorenih ćelija čine udoban i zrakopropusan jastuk za sjedenje ili madrac. Ovo je skuplja opcija od poliestera i poliuretanske pjene.
 • Zatvorena ćelija/plutajuća pjena – izvrsna je za plutajuće aplikacije kao što su plutajući jastuci u kokpitu i prsluci za spašavanje. Ova pjena ne upija vodu, tako da je možete sigurno prekriti bilo kojom vrstom tkanine.

Odabir najbolje spužve donijet će veliku razliku u udobnosti i performansama namještaja. Različite vrste spužve dizajnirane su da plutaju, odvode vodu i sprječavaju pojavu plijesni. Svaka vrsta spužve ima osobine koje je čine praktičnijom za različita područja na brodu. Za spavanje i sjedenje na otvorenom koriste se različite spužve. Međutim, postoje neka osnovna pravila koja će vam pomoći pri odabiru.

 • Koristite mekšu spužvu na naslonima sofe.
 • Koristite gušću spužvu koja je otpornija na kompresiju na sjedalima.
 • Idite sa slojevima u madracima, s materijalom visoke gustoće ispod i materijalom srednje ili lagane gustoće (za stvaranje mekše, udobnije površine za spavanje) na vrhu.
 • Pazite na Open Cell pjenu. Iako propušta vlagu koja brzo i nesmetano prolazi kroz nju, čime uvelike smanjuje zabrinutost zbog mogućeg nastanka plijesni, ima tendenciju da se uništi na intenzivnoj sunčevoj svjetlosti, čak i kada je prekrivena tkaninama.

Ako ste zainteresirani za uređenje interijera plovila odnosno tapeciranje plovila, pročitajte više o našim uslugama!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)